2008/09/14

Първо ваксина, после свирка

Чета днес в gbg.bg и netinfo.bg ей това. На фармацевтичните компании трябва да им се признае, че стават все по-изобретателни в опитите да си пробутат ваксината. Пфу.

Оралният секс - по-вреден от алкохолизма и пушенето

Той значително увеличава опасността от рак на гърлото, както и от заразяване с папилома вирус - една от причините за рака на маточната шийка, сочи британско изследване

10.09.2008

Оралният секс е по-вреден от алкохолизма и пушенето. Според британски експерти той води до злокачествени заболявания по-често, отколкото злоупотребата с цигари и алкохол.

Оралният секс значително увеличава опасността от рак на гърлото, както и от заразяване с папилома вирус - една от причините за рака на маточната шийка, сочи тяхно изследване.

Конкретните цифри, цитирани от Би Би Си, гласят, че при жените и мъжете, които са правили орален секс с повече от шест партньори, този риск се повишава най-малко 8,6 пъти.

Същата опасност при пушачите нараства три пъти, а при злоупотребяващите с алкохол - два пъти.

Учените уточняват, че заразяването с папилома вирус не е 100%, но при тези, които са се заразили, рискът от поява на рак на гърлото се увеличава 32 пъти, като нерядко се засягат и сливиците и езика.

До този момент в медицината се застъпва мнението, че цигарите и алкохолът са основните причини за повишения риск от рак на гърлото.

Британските специалисти препоръчват като предпазна мярка използването на презерватив и ваксинация срещу рак на маточната шийка, която е доказано ефективна в 98% от случаите.

Няма коментари: